Történetünk

A könyvtár története

Berettyóújfaluban a XIX. század második felében jelentek meg először olyan törekvések, melyek könyvtár alapítására, szervezésére irányultak. Az 1850-es években a Polgári Kör keretein belül működő könyvtár jelentős, de elhanyagolt állománnyal rendelkezett, bár könyvtárosa – Tóth Sándor – mindent megtett a legjobb elhelyezésért. Ezt csak 1875-ben érték el, amikor az új községháza épületébe költöztek, ekkor adtak ki nyomtatott katalógust is az állományról.

1868-ban Vass Jenő gyógyszerész magánkönyvtára is folytatott rendszeres kölcsönzést. Az 1893-ban alapított Kaszinó is rendszeresen gyarapította könyvtárát, így tíz év múlva már 1437 kötettel rendelkezett. Heti két alkalommal kölcsönzött, volt olvasóterme, s a vezető – Leiner Gyula – katalógust is jelentetett meg. 1900-ban megnyílt egy gazdasági népkönyvtár, amelyet nem megfelelően gyarapítottak, így az 1910-es évek elején csak 149 kötete volt.

Lényegesen jelentősebb az 1908-tól működő népkönyvtár. Ez a gazdasági népiskolában volt elhelyezve, vezetője az iskola egyik tanára (később igazgatója), Brózik Dezső, aki sokat tett a település kulturális fejlesztéséért. 1911-ben 355 kötetből állt a könyvtár állománya, melyről szakkatalógus is készült.

A gazdasági népiskolán kívül más iskolákban is létrehoztak könyvtárakat, és 1918-ban a kaszinó átadta állományát a leány polgári iskolának, mely ezáltal jelentősen gyarapodott.
A berettyóújfalui Városi Könyvtár első jogelődjének azt a népkönyvtárat tekinthetjük, melyet 1950. augusztus 20-án a Járási Kultúrházzal avattak fel.

1951. áprilisától Körzeti Könyvtár néven működött, 2700 kötettel rendelkezett, állománya főleg politikai irodalomból állt. Katalógusa még nem volt. Az intézmény a helyi népkönyvtári feladatokon kívül a bihari községi népkönyvtárak hálózati központja is volt, és a külterületeken, üzemekben létrehozott letéti könyvtárak folyamatos ellátását is biztosította.

Az 1952-ben kialakult közkönyvtári hálózaton (nemzeti könyvtár, megyei, járási, községi) belül könyvtárunk járási könyvtár lett, de 1957-ig továbbra is ellátta a körzeti feladatokat. 1979-től városi-járási, 1984-től városi könyvtár.

1984 nemcsak a járási cím megszűnése miatt volt jelentős. Ekkor költözött át a felnőtt részleg önálló épületbe a Művelődési Központból, ami mérsékelte ugyan az elhelyezési problémáit, de véglegesen nem oldotta meg.

1993-ban a könyvtár önállósága megszűnt. Az új integrált intézmény – mely a Városi Kulturális Intézmény nevet kapta – magába foglalja a városi könyvtárat, a művelődési központot és a mozit. Az intézmény igazgatójának Porkoláb Lajost nevezték ki. Berettyóújfalu Város Önkormányzata 1997. szeptember 23-án határozati javaslat alapján döntött a könyvtár névfelvételéről. A könyvtár a Városi Kulturális Intézmény Sinka István Könyvtára nevet vette fel. 1998-tól a Nadányi Zoltán Művelődési Központ és Sinka István Városi Könyvtár nevet viseli.

A könyvtár 2008. december 1-től kezdődően visszakapta önállóságát.

A képviselőtestület 1994-ben határozatot hozott arról, hogy az eddig méltatlan sorsú közgyűjteményeket – a könyvtárat és a múzeumot – új épületbe költöztesse; a város egyik jellegzetes, impozáns épületébe, amely 1874-ben épült, és községháza, majd rendőrségi épület volt. 46 millió állami támogatást kaptak az átalakításhoz, 12,3 milliót a városnak kellett finanszírozni. 2001. augusztus 18-i átadással vehette birtokba a könyvtár az épületet, melyben már a korábban a művelődési központban elhelyezett gyermekkönyvtár is helyet kapott.

2002. április 4-én átadásra került a könyvtár informatikai terme, melyben ingyenes Internet- szolgáltatást biztosítunk a lakosság részére. Ezzel az információszerzés és –továbbítás új lehetőségei nyíltak meg olvasóink előtt. 2004. május 1-től eMagyarország Pontként működik az informatikai terem.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s