Sárkány az almafán


1. osztályosok a könyvtárban 8A könyvtár szolgáltatásait és az olvasást népszerűsítő alkalmak között kiemelt helyen szerepel a könyvtárbemutató foglalkozások szervezése a gyerekek számára.

A berettyóújfalui óvodák nagycsoportosai és a helyi általános iskolák első osztályosai február közepétől minden évben ellátogatnak a Sinka István Városi Könyvtár gyermekkönyvtárába, ahol megismerkednek a kölcsönzőtérben található mesekönyvekkel, gyermekversekkel, valamint az ismeretközlő, ún. „tudós” vagy „okosító” könyvekkel; gyermekfolyóiratokkal, diafilmekkel, hanglemezekkel. A könyvtár bebarangolása során az olvasóteremben megnézik a könyvtár legnagyobb, legkisebb és legrégibb könyvét, majd az iskolások az őrjegy használatát elsajátítva nézegethetnek könyveket, gyermekfolyóiratokat. Az óvodások pedig a kezükbe adott könyveket lapozgathatják. A foglalkozások második része a mesehallgatás, melyet az óvodásoknál játék követ. Ezalatt legyőzhetik a hétfejű sárkányt. Az iskolások valamilyen kézműves technikával elkészítik az egyik meseszereplőt. Legutóbb pillangó könyvjelzőt vihettek haza boldogan. A foglalkozások megvalósításában nagy segítséget jelent számunkra a Nemzeti Művelődési Intézet és a közfoglalkoztatási program dolgozóinak munkája.

Nagyon örülünk, hogy a könyvtárbemutató foglalkozás után a pedagógusok rendszeresen hozzák az osztályokat csoportos kölcsönzésre. A helyi általános iskolák egyre több alsó tagozatban tanító pedagógusával sikerült jó munkakapcsolatot kialakítani, ezáltal együtt – az iskola és a gyermekkönyvtár – lehetővé tudjuk tenni, hogy azok a gyerekek is eljussanak a könyvtárba és kölcsönözhessenek, akiknek a szülei, nagyszülei elfoglaltságuk miatt nem tudják elkísérni őket. Az óvodások közül is sokan visszatérnek a gyermekkönyvtárba szüleikkel együtt.

Vezendiné Borbély Margit

gyermekkönyvtáros

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s